Gastrospeciál.
Jak si výživně
pochutnat v horách?

perex

Hlaďák – ten pocit brnění v rukách a ztrácení vědomí znáš? Jedeš celý výlet na jednu tyčinku, a když ti dojde, hecneš se a ještě dva dny vydržíš? Tak to ti gratuluji. Většina z nás potřebuje k fungování kvalitní stravu. A Ne každá tě vystřelí do výšin.

Kredity

T: LUKÁŠ ONDRÁŠEK, S přispěním J. Balážové a S. Mitáče F: L. Ondrášek, S. Mitáč
| červen 2019

Text 1

HEKTICKÝ NÁKUP = HEKÁNÍ DO KOPCE

Zlomenou hůlku nahradíš za pár okamžiků, ale průjem po zkaženém řízku s okurkou tě může vyřadit na pěkně dlouho. Zahoď neforemné konzervy na tvých otlačených zádech a pojď si přečíst pár tipů. Tipy na pokrmy jsme rozdělili podle denní doby. Horské menu má zpravidla tři chody – vydatná snídaně, lehké jídlo do stěny/na pochod a hutná obědo-večeře + dezert.

Libozvučné názvy jako RAW, BIO, VEGE ti voní. U auta máš jídla neomezeně a můžeš si vybírat. Při delším výletu, kdy si jídlo neseš na zádech, ale musíš více promyslet obsah batohu. Nezachráníš to hektickým nákupem v obchoďáku cestou na hory. Pokud podceníš přípravu, tvůj batoh se snadno přehoupne přes dvacet kilo. Kamarádi ti sice na ledovci budou závidět pecen chleba a konzervu Trenčianského párku, ale krysa na zádech se ti bude připomínat každý okamžik.

.
TÍHA TEKUTIN
.
Největší nadváhu většinou způsobuje voda obsažená v jídle. Proč ji tahat s sebou, když v horách je téhle tekutiny všude plno? Jablko na první den osvěží, ale později oceníš to sušené.

Doba vaření podmiňuje množství paliva ve tvém batůžku. Litr benzínu navíc už se pronese.
Dalšími argumenty, proč jíst s rozumem, je dlouhodobé hledisko. Přežít pár dní na máslových sušenkách plných cukru a těstovinách se dá, ale po dvou týdnech z tebe bude kostra bez svalů a potrápí tě křečové stavy. Chutné jídlo se vytváří v polních podmínkách hůře a většinou má ešusový charakter.

Raději proto v pokojových podmínkách seřazujeme naše chody od „nejchutnějších = nejtěžších“ po „nejhnusnější = nejlehčí“. Nejlehčí zůstává v batohu nakonec, ale s hladem roste chuť úplně na všechno, tak ke konci výletu toto rozdělení přestává platit.

Galerie 1

Text 2

SNÍDANĚ

.
Plnivo

Ideální na snídaně jsou ovesné vločky – nosič všeho dobrého. Drcené jsou nejlepší, protože rychle vytvoří homogenní hmotu.

Sladidlo
Ovoce nejlépe čerstvé, na jemno nakrájené. Na horách sušené, jako jsou třešně, švestky, rozinky, jablka, meruňky…

Sytidlo
Bílkoviny fungují podobně, jako když doma přidáš jogurt. Na horách ho nahradí sušené mléko (plnotučné, ať to má hodnotu), nebo vyprosíš od kamaráda protein powder, který do sebe sype v posilce.

Další aditiva
Skořice je základní koření snídaně, které tě na horách pěkně zahřeje. Můžeš ale také přidat kardamon, nebo perníkové koření, ovomaltin. Nasyp dohromady různá semena – jak domácí tak i exotická. Mletý mák a kokos ti udělají ráno také dobře.

Příprava
Jak si zajistíš úspěch? Mysli dopředu a vše smíchej už doma. Rozděl pytlíky na druhy jak podle chutí, tak podle určení. Osvědčil se útočný pytlík, který obsahuje více proteinu – je ideální na snídani před tvým alpským vrcholem.
Vše důkladně smíchej a sypkou směs uzavři raději do dvou pytlíků (dva slabé jsou lepší než jeden silný), protože mačky v batohu nebo předsíňce můžou roztrhnout leccos. Na horách směs nasyp do rendlíku a zalij horkou vodou. Nic nevaříš, jen počkáš, než vločky nasají vodu a máš hotovo. A koukej snídani pořádně vyškrábat, protože v ešusu teď uděláš ještě čaj.

Doba přípravy doma: 15 minut
Doba vaření ve stanu: jen horká voda – 5 minut

BANNER I SE ČTVERCEM

Text 3

JÍDLO NA POCHOD / DO STĚNY

.
> Z OBCHODU

Čokoláda na vrchol
I když budeš třeba smutně vrcholit ve stanu při nepřízni počasí, tak se pro motivaci vždy hodí. Vyber si něco speciálního, co nemáš každý den. Suisse čokoláda Läderach 80% rozveselí nejednu výškovou nemoc, ale tam na vrcholu, kde je zima a nouze o sliny, si na ní vylámeš svoje krásné zoubky. Více muziky uděláš s levnou milkou s oříškama.

Pozobkávání z obchodu
Většinou nakoupíš v každé lepší sámošce a sezamová tyčinka s medem ti udělá dobře při nedostatku cukru. Jen po výletě už nebudeš chtít vidět tyto věci dalšího půl roku. Takže je vhodné vybírat něco méně sladkého. Dobré jsou i proteinové tyčinky nebo bebe keksíky – jsou chutné a moc neváží.
Takový oříšek, nebo dva… parádní měkké a prý s dávkou nenasycených tuků jsou makadamové ořechy. Para, mandle nebo kešu u nás také nevypěstuješ, tak šup pro ně. Během vícedélkového lezení si je můžeš nasypat do boční kapsy u kalhot jen tak. (Pro ultra light style brali Alex Honnold a Tommy Caldwell na Fitz Roy traverz brambůrky z osmi pytlíků, pozn. red.)

.
> ZE SUŠIČKY

Sušené věci do kapsy
Základem je být vlastníkem sušičky, ať k tomu jídlu máš vztah a zbytečně neplýtváš.

Sušené maso
Pokud nemáš sušičku, dá se napíchnout na špejle a pomalu vysušovat i v troubě. Základem jsou tenké plátky.

Sušené ovoce
Buď kupované, nebo třeba křížaly nasušené babičkou. Ve vlhkém prostředí se ti z nich stanou opět jablka.

Ovocné tyčinky s datlovým základem
Příprava viz níže.

Galerie 2

Text 4 DATLE

DATLOVÉ TYČINKY

.
Ingredience

Kilo datlové pasty (pomleté datle)
Ovesné vločky
Skořice
Sušené švestky (ideálně doma na sušičce)
Sušené třešně (ideálně doma na sušičce)
Mandle, slunečnicové semínka, chia semínka
Kokos

.
Postup

Jako ve všech outdoorových receptech je hlavním účelem smíchat všechny ingredience dohromady v homogenní celek. Vytvoříme dva druhy tyčinek s různou příchutí.

Datlovou pastu si rozdělíme na půl a smícháme s ní trochu ovesných vloček, sušené švestky a skořici. Mandle a slunečnicová semínka nakrájíme na malé kousky a také přimícháme. Před zpracováním je dobré dát datlovou pastu do lednice, aby trochu ztuhla a nelepila tolik.

S druhou polovinou uděláme to samé, ale švestky vyměníme za třešně s kokosem.
Hmotu následně vyválíme přes pečicí papír, aby se nám nelepila na váleček. Nařežeme ji na požadované tyčinky, které následně zabalíme neprodyšně do nastříhaného celofánu.

Tyčinky je lepší při delším skladování uchovávat v lednici.

CITÁT 1

„Kdo suší, má za tři.“

Text 5

VEČEŘE

.
Příprava

U většiny ešusových pokrmů postačí selský rozum. Takže pokud se něco má vařit delší dobu, tak to přihodím do hrnce jako první. Je třeba šetřit palivem, takže nechat nabobtnat za studena čočku nebo sojové kostky je dobrý nápad. Hlavní je nepřipálit obsah hrnce, protože rázem by se z toho stala nepoživatelná kaše. Osvědčený tip je také chod ihned po uvaření položit na zem. Protože co je na zemi, už na ni nemůže spadnout a vysypat se.

Sacharidy – příloha (nosiče jídla)
Kuskus, bulgur, těstoviny, vločky, polenta, čočka, bramborová kaše v prášku, vařená rýže.

Cukry
Sušené ovoce (usušit doma, co se dá). Jablka, banány, borůvky, švestky, hroznové víno, fíky a vše, co zahrada dá.

Tuky
Oříšky všeho druhu – vlašské, lískové, mandle, kešu, arašídy… Spoustu energie a tuku dodají také semínka – lněná, sezamová, slunečnicová, chia… Dále sýr (Grana Padano – dlouho vydrží a je poměrně lehký), suchý salám nebo slanina. Do chladnějších končin se nestyď přibalit máslo v plastové krabičce.
.

„Stoupa“ Janák a „Bača“ Vrtík vaří kaši Micuto na Brnčálce roku 1997. (f: R. Lienerth)

.
Proteiny

Sušené maso (solené, naložené v omáčce), vajíčko, protein v prášku…

Na dochucení
Sůl, pepř, kari, kurkuma, skořice. Dále se hodí přibalit cukr, kakao (na cesty Ovomaltine – i s cukrem a vitamíny), sušená zelenina, bazalka, rozmarýn, cibule, česnek…

Konzervy
Podle druhu výletu a zdatnosti snášet zátěž: ryby – tuňák, sardinky, treska. Ze zeleniny kukuřice, lečo, rajčatový protlak, fazole v omáčce. Službu udělá i sklenka pesta – dá se rozdělit na dva chody pro dva.

Alkohol
Střídmě. Někdo rád bere placatku slivovice a jednou denně si dá desinfekční dávku.

Dezert
Většinou se jedná o čokoládu, nebo něco sladkého, na co se těšíš celou druhou půlku dne. Zkus se spravedlivě rozdělit, i když už hlad okusuje tvé pudy slušnosti.

FULL WIDTH FOTKA

– POKUD TO JDE, OCHUTNÁVEJ NA HORÁCH TAKÉ MÍSTNÍ JÍDLO (Kyrgyzstán, f: S. Mitáč) –

Galerie 3 mistni

Text 6

UKÁZKOVÝ SEZNAM NA NÁKUP

.
Co nakoupit do batohu pro dvě osoby na týden?

Zelenina a vajíčka na první den dle libosti
2x ovesné drcené vločky
1x kuskus
1x červená čočka
1x pohanka
1x polenta
1x předvařená rýže ve varných sáčcích
1x nakládané olivy
100g sušená rajčata
2x jablko (na první dny)
1x sušený kvalitní salám
4x tuňák v konzervě
2x sušené maso (pokud si nesušíš doma), pro vegetariány může být tempeh
1x sýr Grana Padano 250g
2x sušené švestky, meruňky, hrozinky (zejména do snídaňové směsi)
2x ořechy dle chuti: mandle, kešu, slunečnicová semínka, makadamové ořechy, para ořechy
4x sezamová tyčinka
2x margotka
8x proteinová tyčinka
1x čokoláda
6x oříškovo-ovocné tyčinky, Corny
6x bebe
2x horalka
4x slané tyčinky Havlík nebo podobné, keksíky
1x kokos mletý 100g
1x 150g sušené mléko tučné
1x krabička čaje
koření: skořice, kardamon, curry, bazalka, oregano, sůl

Verze pro snídani s chlebem
2x chleba slunečnicový (kostka 500g)
1x nutella
1x arašídové máslo

Samozřejmě není nutné brát s sebou celé pytlíky. Například kuskus se prodává po půl kilogramu, tak stačí vzít polovinu pro dvě osoby.
..
.

KLIKNI PRO VERZI NA TISK

Text 7

HORSKÝ JÍDELNÍ LÍSTEK

.
1. den

snídaně: mix ovesných vloček / hutný chleba s nutelou či arašídovým máslem
svačina: čerstvé pečivo z cesty, čerstvá zelenina (rajče), vajíčko natvrdo
obědo-večeře: kuskus + tuňák + sýr Grana Padano

2. den
snídaně: mix ovesných vloček / hutný chleba s nutelou či arašídovým máslem
svačina: sušené ovoce (švestky), horalka, sojový řez
obědo-večeře: červená čočka s curry + sušená zelenina

3. den
snídaně: mix ovesných vloček / hutný chleba s nutelou či arašídovým máslem
svačina: kešu oříšky, mandle, proteinové tyčinky
obědo-večeře: špagety s pestem a sýrem Grana Padano

4. den
snídaně: mix ovesných vloček / hutný chleba s nutelou či arašídovým máslem
svačina: proteinové tyčinky, margotka
obědo-večeře: pohanka + kokos + hrozinky

5. den
snídaně: mix ovesných vloček / hutný chleba s nutelou či arašídovým máslem
svačina: tyčinka Havlík, bebe
obědo-večeře: sójové kostky + bramborová kaše + bazalka

6. den
snídaně: mix ovesných vloček
svačina: slané arašídy, slaná slunečnicová semínka, vrcholová čokoláda
obědo-večeře: polenta + olivy + sušená rajčata

7. den
snídaně: mix ovesných vloček
svačina: sušené maso, ovocné/oříškové tyčinky
obědo-večeře: předvařená rýže ve varných sáčcích + sušené maso (nebo tempeh) + sušená zelenina

.
.
DEJ SI TAKÉ POZOR, ČÍM TOPÍŠ

– Co způsobí podomácky doplněná kartuše během lezení na zimní čtyřtisícovku? – 

Galerie 4 ALL jidlo

INFOBOX PĚKNÝ S POZADÍM

ČÍM SE V HORÁCH LÁDUJÍ?

Jaká největší gastro vychytávka se ti vyplatila tahat na vysoké hory?
Doplňky zpestřující stravu… Slaná semínka, kávové expresso bonbóny, nebo třeba vajíčka, maso a zelenina s kořením do basecampu.

Co je na horách základ tvojí stravy?
Ráno instantní kaše, ve stěně různé raw tyčinky, k pití ionťák, večeře travellunch styl – tedy něco v pytlíku na zalití vařící vodou. Jako nádobí používam jen Windburner na topení sněhu a dva „reusable silicon bags“ – jeden na sladké kaše a druhý na slané večeře – např. mix čínských nudlí se dvěma instantními polévkami a na kousíčky nakrájeným sýrem a slaninou.

Tvůj oblíbený recept, kterým oslníš v base campu?
Palačinky s nutelou. Vajíčka naměkko.

Co určitě nebrat?
V létě věci, co se na slunku rychle zkazí nebo roztečou (maso, sýr, čokoláda) a v zimě, co zas zmrznou na kost (vše, co obsahuje vodu). Myslet na obaly, udělat si systém, hlavně tam, kde se váží každý gram.

Na co se po dlouhém pobytu v horách nejvíc těšíš, že si dáš doma?
Na makovou buchtu a grilovaný kuře!

(Popisoval jsem svoje zkušenosti z vícedenních lezeckých výstupů ve středních velehorách. Každý styl výstupu a prostředí potřebuje naprosto jiné stravovaní, každý člověk má rád něco jiného – neexistuje univerzální recept, pozn. Bača)
.

Bača vaří čaj během prváče „Alpine Angels“ na Sans Nom (3982 m n. m.) (f: Milan Doležal)

Jaká největší gastro vychytávka se ti vyplatila tahat na vysoké hory?
Med, slivovice a pivo.

Co je základ tvojí stravy?
Jsem všežravec, co mi kdo předloží, tak to dám. Snažím se jíst dobrá jídla, ale sprasím se klidně i smažákem s bramborem. Pro náš sport je to v pohodě, ale kdybych byl atlet, tak bych se věnoval specifické stravě. Když jsem byl skalní lezec, tak jsem byl i vegetarián a jedl jsem pšenici. Před dvěma rokama jsem jel Crocodile trophy (australský MTB zábod, pozn. red.) dokonce na veganské stravě.

Tvůj oblíbený recept, kterým oslníš v base campu?
V himalájském bejsu nevaříme a máme kuchaře. Ale na výlety je moje silná následující… Špagety s hovězím, nebo hovězí se šťávou.

Co určitě nebrat?
V himalájském lezení je to specifické. Co ti chutnalo jeden rok, tak ti druhý třeba vůbec nechutná. Takže mít stravu pestrou a vyváženou, ať můžeš vždycky po něčem šáhnout. Dřív jsme brali vždy salámy a poslední roky jsem se na salám na expedici vůbec nemohl podívat.

Na co se po dlouhém pobytu v horách nejvíc těšíš, že si dáš doma?
Při chudých expedicích jsem se budil ze sna, že v jedné ruce držím rohlík a v druhý vlašák. A je to delikatesa. A samozřejmě nejčastější bylo samozřejmě knedlo vepřo zelo, když jsme se vrátili.
.

Radkova čajová chvilka během výstupu na Mount Vinson (f: archiv RJ)

Jaká největší gastro vychytávka se ti vyplatila tahat na vysoké hory?
Musím předeslat, že na expedice jsem jezdila v letech 1995–2005. To už je dobrý pravěk… Nejlepší jídlo tehdy…

Instantní – zalévací polívky, bujony – stravitelné i ve 4. výškovém táboře – 7900 m.

Bramborová kaše – stravitelná do 3. výškového tábora 7200 m.

Do kaše jako největší pochoutka kus salámu nebo tvrdého sýra… – stravitelné do druhého výškového tábora – cca 6500 m.

Občasná pochoutka – Travellunch – tehdy jediné dostupné instatní jídlo… Po všech těch kaších a polívkách si člověk připadal, že má jídlo ze čtyřhvězdičkového hotelu. (směje se)

Rychlá energie – sušené ovoce – rozinky, ananas…

Čokolády moc ne – to tak zalepí pusu, že máš pocit, že ti to spíš energii sebralo než přidalo… Musli tyčky taky ne – to tak zmrzne, že to neukousneš…

Jaký je tam základ tvojí stravy?
Hodně se najíst v BC – polívky, těstoviny nebo rýže s jakoukoliv omáčkou/přílohou… Říkali mi „tasemnice“, opravdu jsem toho v BC sežrala za dva… A pak 4-5 dní vydržela na kopci v úsporném režimu. (směje se)

Během výstupu pak instantní polívky, kaše, nebo instantní nudle. Jako nouzovou energii jsme používali hroznový cukr v tabletách.

Na mlsání – tvrdý sýr nebo sušené ovoce… Jako největší lahoda a pohoda… hrnek instatního kafe…

Tvůj oblíbený recept, kterým oslníš v base campu?
Když s námi jezdil Standa Berkovec, tak jsme v době odpočinkových dní dělali večer české kuchyně, byl to Standův nápad a ráda jsem mu pomáhala … To jsme pak udrželi i bez Standy, s pákistánským kuchařem… Vepřo, knedlo, zelo… to bylo příjemné zpestření při čekání v BC…

Co určitě nebrat?
Příliš kořeněné jídlo – špatně se tráví. Dále sladké tyčky – Mars, Snickers atd. Bývalo toho plné Káthmándú, ale na kopci to opravdu zmrzne a neukousneš to… Věci, na které nejsi zvyklý… Energetické gely, pokud je nemáš vyzkoušené a nejsi na ně zvyklý… Stejně tam zmrznou…

Na co se po dlouhém pobytu v horách nejvíc těšíš, že si dáš doma?
Na všechno. (směje se) Ale protože jsem masožrout, tak jsme si už v bejzu plánovali, jak si v Káthmándú dáme pořádný kus masa, ideálně jačí steak (i s předpokladem, že ho tam v pohodě strávíme). Do Čech pak nejvíc na dobré pivo, dobrý chleba a na spoustu čerstvé zeleniny (u které se nebudu muset bát, že se z ní „po*eru“. (směje se)
.

Soňa s čajíkem. Šťastný návrat z K2 v roce 2001. (f: archiv SB)

Jaká největší gastro-vychytávka se ti vyplatila tahat na vysoké hory?
Naj vychytavka? Domaca slanina a domace klobasy z jeleniny… Udene ostiepky… Ale v azii velmi potesia aj nase koreniny – paprika, majoran, rasca… to oni nepoznaju a obcas ti uz chyba…

Jaký je tam základ tvojí stravy?
Na to som asi odpovedal v minulej otazke. Nenavidim dehydrovane lyofilizovane expedicne jedla, aj ked ich chut je u niektorych dobra, nedokazem z toho dlhodobo existovat.

Tvůj oblíbený recept, kterým oslníš v base campu?
Najviac som oslnil naseho kuchara v Pakistane pod Broad peakom, ked som zacal v kuchyni na panvici opekat slaninu… Bol tak oslneny, ze odmietal v pouzitej panvici viac varit a nechcel sa vratit do kuchyne, kym nevypachne….
On nam zato na dalsi rok cestou pod Gashe ponukol vynikajucu miestnu delikatesu – drzkovu polievku… Jediny hacik bol v tom, ze oni tie drzky varia takto: umyju v potoku, daju do hrnca a varia. Po odkryti poklicky z hrnca sme zacali pocitovat strach z otravy metanom….

Co určitě nebrat?
Na to, co urcite nebrat, asi jednoznacna odpoved neexistuje, asi to co nemas rad ani doma… S vyskou nechut rastie. A hlavne, nic co podlieha skaze teplom. Ked si predstavis tyzdnovy pochod na nemilosrdnom slnku a jeho posobenie na expedicne sudy atd, kde teplota vovnutri dosahuje obludne hodnoty – raz sa mi rozlepili gorace, takze nic co nieje 100% trvanlive.

Na co se po dlouhém pobytu v horách nejvíc těšíš, že si dáš doma?
No, na co sa najviac tesis… To je snad jasne, ale aj na jedlo. (směje se) Ak idem z Nepalu, nechyba mi prakticky z jedla nic. Tam sa v Kathmandu doplnis chutovo vsetkym, ak z Pakistanu, jednoznacne mas pivny a bravcovy deficit, takze vsetko, co sa podoba na maso a neplava v curry… Ja asi najviac oblubujem fazulovu polievku z udenym a vzdy sa po prichode od hocikade neviem dozrat zemiakovych placiek…
.

A na závěr Tomášův čajový moment po cestě na Gasherbrumy (f: archiv TP)

FACEBOOK PODPORUJ, SDÍLEJ

 

Autor

Lukáš Ondrášek

Autor

Tvořivý tvor pod taktovkou horských dobrodružství. Grafik, fotograf a kameraman, který se cítí nejlépe na laně ve velké stěně. Cestování je nejlepší investice, kde čerpá životní energii.

Standa „Sany“ Mitáč

Hlavní editor

„Lezení není jen o číslech a život není jen o penězích.“ Nejraději píše o lidech, kteří vědí, že štěstí si nikde nekoupíš.
Je závislý na stavech, kdy neřeší datum –
v horách nebo na labském písku. Neléčí se.

TOC, nezapomenout přidat související články a vyplnit Excerpt (úplně dole)